luni, 18 februarie 2013

Scrisoare deschisa femeilor


Dragi reprezentante ale sexului feminin, serios acum, imi puteti explica si mie ce poate fi atat de greu in a respecta cateva lucruri esentiale ce tin de bunele maniere?! Nu ar fi mai simplu sa incercam sa retusam cateva lucruri la noi, daca tot exista atatea surse de informare la indemana, decat sa stam si sa criticam pitiponceala din atitudinea altor femei sau mitocania din comportamentul anumitor barbati? Nu voi sta sa insir aici zeci de mii de exemple de bune maniere pentru ca exista atatea site-uri reusite in acest sens, sa nu mai spun de carti, dar sa incercam sa fim putin mai atente macar la cateva reguli de bun-simt, cum le-as numi eu : 


  • Este cu mult mai delicat ca atunci cand mancam sa ne punem un servet pe genunchi si sa ramanem curate si in intervalul de timp de dupa masa, decat sa avem ca nou accesoriu o frumoasa si "grasimoasa" pata pe haine. 

  • Chiar nu este nevoie daca iesim la o cafea, sa "infundam" scrumiera cu plicutele de zahar consumate sau sa le imprastiem pe masa. Acestea au ce cauta DOAR pe marginea farfuriei ce ti s-a adus sub ceasca sau, in cazul in care nu ai avut parte de asa ceva, cu siguranta ai pe masa un servetel, care sa stea doar langa ceasca ta, pe care sa poti depozita pliculetele.

  • Inteleg faptul ca poate nu te incadrezi in tiparul de fata slaba, cu picioare zvelte etc, insa daca tot ai decis sa te imbraci in rochie/fusta, te rog insistent, tine picioarele apropiate! Feminitatea nu se oglindeste doar in pozitia "picior peste picior", insa hai sa fim serioase, o vedere larga asupra interiorului coapselor tale, desi aflate sub masa, nu e tocmai de recomandat. Pentru o aerisire mai buna, foloseste ciorapi 100% de matase, nu de poliester. Tine minte, calitate, nu cantitate! 

  • In egala masura, inteleg faptul ca timpul nu e tocmai un indice prietenos. Si ca nu de fiecare data avem timp sa ne oferim rasfatul meritat  " baie lunga + creme frumos mirositoare pe intreg corpul + oja pe unghiile de la maini si de la picioare + par aranajat". Insa ar fi cazul sa pricepem odata pentru totdeauna ca oja lasata pe o suprafata de 3 sferturi din unghie, cojita cat de mult posibil, nu te face cu nimic mai frumoasa. E cu mult mai elegant sa ai unghiile sterse, ingrijite. Nu te va bate nimeni pentru ca nu sunt date cu oja. Sa nu mai spun de faptul ca nu te controleaza nimeni daca astazi nu ai avut timp sa iti ondulezi parul, sa ti-l tapezi sau sa ti-l indrepti. Dar te rog, spala-l ! Curatenia e cea care iti face parul mai stralucitor si mai atragator decat orice model de coafura.


  • Ah si inca un lucru esential ( dintre acele multe care ar trebui spuse), te rog, femeie, nu mai vorbi atat de tare in public ! Nu conteaza ca porti o discutie cu prietena in mijloacele de transport in comun, sau ca doar vorbesti la telefon cu nu-conteaza-cine, repet: nimeni nu este nici interesat si nici dator sa iti asculte conversatia! Daca stii ca ai mici probleme cu auzul, datorate poate ascultarii indelungi de muzica la casti, lucru care ti-a sensibilizat auzul  ( cum uneori am chiar si eu impresia), daca vorbesti la telefon, incearca sa temperezi volumul, sa iti controlezi tu singura decibelii. Iar daca esti cu cineva, pe langa controlul de sine ( secretul universului), roaga persoana de langa tine sa iti atraga atentia daca vorbesti prea tare.  Nu este o rusine, ci este mult mai bine decat sa reprezinti sistemul audio dat la maxim al autobuzului/trenului/tramvaiului etc.

Sunt multe de spus. Si poate niciodata nu am considera ca este suficient ce am spus. Chiar nu cred, insa, ca este atat de greu sa ne pastram curate, sa fim atente la cum mancam, cum bem, ce lasam in urma noastra si ce "imprastiem" in jurul nostru.  Nu merge neaparat pe principiul "Respecta, sa fii respectat!" pentru ca poate faptul ca nu vei primi inapoi respect, te va demoraliza. Mergi pe principiul " Ma respect pe mine si astfel, ii respect si pe cei din jur pentru ca sunt o doamna, nu un animal!", caci acesta este mult mai sanatos si cu rezultate asigurate pozitive. 

O zi minunata, doamnelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu